Chinees porselein uit de 19e eeuw: erfgoed in woelige tijden
Een vaas in zachtroze fencai-email. Een bord met een drakendecor uit Jingdezhen. Een theepot zonder stempel, maar met een verhaal. Chinees porselein uit de 19e eeuw is niet het flamboyante hofporselein uit de gloriedagen van Qianlong, maar het draagt iets anders in zich mee: de sporen van een rijk verleden én de littekens van een onrustige eeuw.
De Qing-dynastie onder druk
In 19e eeuws China zwaait de Qing-dynastie (1644-1912) nog steeds de scepter. De tijden zijn echter veranderd. De macht van de keizers brokkelde af, het rijk wankelde onder interne opstanden en buitenlandse druk. Toch bleef men Chinees porselein maken – met passie, met overlevering, met de technieken van weleer.
Onder keizers als Jiaqing (1796-1820) en Daoguang (1821-1850) werd aanvankelijk de traditie van het weelderige Qianlong-porselein voortgezet. De vormen, kleuren en motieven van dit Chinees porselein bleven grotendeels behouden. Maar tegelijk daalde de vernieuwingsdrang. Creativiteit maakte plaats voor continuïteit – en voor velen ook voor imitatie van vroeger Chinees porselein.
Chinees porselein barst, maar breekt niet
Het midden van de eeuw bracht rampspoed mee voor China – en dat had ook zijn effect op de productie van Chinees porselein. In 1855 namen rebellen de stad Jingdezhen in, hét hart van de keizerlijke porseleinproductie in China. De ovens werden verwoest, ateliers in brand gestoken. Toch was dat niet het einde van de porseleintraditie. In andere centra, zoals Dehua, en in commerciële werkplaatsen werd de productie voortgezet – vaak met verrassend goede resultaten.
Hoewel de literatuur soms spreekt van verval, toont een scherpe blik dat de 19e eeuw ook pareltjes van Chinees porselein heeft voortgebracht: objecten die oude technieken combineren met nieuwe materialen, of die juist trouw bleven aan tradities uit de Ming- en vroege Qing-periode. Chinees porselein toont ook in de woelige 19e eeuw veerkracht en zin voor uitmuntend vakmanschap.
Wat maakt 19e-eeuws Chinees porselein herkenbaar?
Veel van het Chinees porselein uit de 19e eeuw weerspiegelen invloeden van vroegere stijlen: bloemmotieven, fencai-kleuren of blauw-wit decor. Sommige stukken zijn voorzien van een merkteken of keizerlijke stempel, andere zijn ongesigneerd – maar dat zegt niet alles.
Een expert kijkt naar de samenhang tussen vorm, glazuur, decoratie en materiaalgebruik. Zo ontstaat een beeld van herkomst, periode en uiteindelijk: waarde. Want ja, ook 19e-eeuws porselein kan zeldzaam, mooi en gegeerd zijn – zelfs als het geen keizerlijk zegel draagt.
Bent u benieuwd naar de waarde van uw Chinees porselein?
Misschien hebt u een bord geërfd, een vaas gevonden op zolder of een theepot waarvan u vermoedt dat hij uit de Qing-periode stamt. Is het een 19e-eeuws stuk? Wat vertelt het glazuur? En is die stempel wel echt?
Antiek Picart helpt u graag bij het herkennen, dateren en taxeren van Chinees porselein uit de 19e eeuw. Met oog voor detail en respect voor geschiedenis geven wij u een correcte waardebepaling.
Laat vandaag nog gratis en vrijblijvend uw Chinees porselein schatten.