Grote Zavel, Brussel • BE0891.667.748

Dagelijks afspraken in alle provincies

De taxatie van een Chinese theepot

Als u Chinees porselein of een Chinese vaas heeft waarvan u graag de waarde zou weten, dan kunt u deze laten schatten door onze experts. Maar hoe gaat het taxeren van Chinees porselein, een Chinese theepot, Chinese vazen, ... precies in zijn werk? We lichten een tipje van de sluier op …

Hoe gaan we te werk?

De waarde van Chinees porselein en vazen wordt bepaald door verschillende kenmerken. Bij het taxeren van een Chinese vaas let onze expert bijvoorbeeld op de periode, de staat van de vaas, de merktekens en het geschilderd decor. Maar wat bepaalt nu echt de waarde van Chinees porselein bij een schatting? Laat ons als voorbeeld een Chinese theepot nemen. Bij het taxeren bepalen we eerst en vooral de oorsprong en ouderdom. Daarna kijken we of het Chinees porselein al dan niet gemerkt is met een stempel. Als we een merkteken vinden, checken we vervolgens of het merk overeenkomt met de periode waarin het stuk Chinees porselein vervaardigd werd. Bij belangrijke stukken Chinees porselein spreken we daarom van ‘Mark and Period’.

Taxeren van jonger Chinees porselein

Bij het taxeren van jonger Chinees porselein zoeken we naar bijkomende merktekens of stempels die kunnen verwijzen naar een bepaalde schilder. Een bijkomend onderscheid bij het taxeren van Chinese vazen of Aziatisch porselein maken we tussen aarderwerk en porselein. Porselein heeft een meer gladdere structuur en is in de meeste gevallen verfijnder dan aardewerk.

Contacteer onze experts

Zoals u begrijpt is het herkennen en de taxatie van een Chinese theepot, vaas of ander porselein geen gemakkelijke opdracht. Daarom doet u best beroep op een expert.  Bent u geïnteresseerd in het vrijblijvend taxeren van uw Chinese vazen? Contacteer Antiek Picart voor een taxatie van al uw Aziatisch antiek.