Grote Zavel, Brussel • BE0891.667.748

Dagelijks afspraken in alle provincies

Keizergeel | Verkoop Expertise Antiek Picart

10/11/2021 Chinees porselein

Vanaf de Ming-dynastie (1368 -1644) werden de specifieke functies, statussen en bijhorende rangen aan het keizerlijke hof door kleurcodes bepaald. Meer bepaald bij de maaltijden, maar ook in de kledij, werden deze kleurcodes toegepast. Het keizergeel was de officiële kleur van de keizer en zijn gemalin. Tijdens het dineren mochten dan ook de Chinese porseleinen borden, Chinese kopjes en Chinese kommen in keizergeel enkel door de keizer en keizerin gebruikt worden.  

Het keizergeel glazuur dankt zijn lichtgele kleur aan de kleine hoeveelheden antimonium toegevoegd aan ijzer. Onder de heerschappij van de Chinese keizer Kangxi (1662 – 1722) kreeg het Chinese keizergeel een nog lichtere toon en werd een het meer transparanter geel dat vergeleken kan worden met citroenen. De Chinese porseleinen vazen en Chinese schalen in keizergeel uit de Kangxi-perioden behoren dan ook tot de mooiste voorbeelden van antiek Chinees keizergeel porselein. Naast monochrome Chinese keizergeel vazen en Chinese keizergeel schalen kwamen ook polychrome Chinese vazen met een keizergele ondergrond voor. De decoratieve motieven op deze Chinese vazen en Chinese kommen werden in levendige kleuren door de beste kunstenaars geschilderd en zijn gekenmerkt door een glazig uitzicht dat zeer glad aanvoelt. Chinese keizerlijke Kangxi schalen toonden afwisselend gedurfde formele bloemenranken op een keizergele ondergrond of meer naturalistische flora die als het ware omhoogklimmen vanaf de voet van de Chinese schaal. 

Erfstukken uit de Ming-dynastie zijn uiterst zeldzaam. Keizerlijk Chinees porselein met keizergeel glazuur zijn vaak voorzien van merktekens en stempels die de regeerperiode van heersende keizer aanduiden. Hierdoor kan een taxateur de Chinese porseleinen vaas snel dateren hoewel voorzichtigheid geboden blijft aangezien sommige merktekens eerder apocrief aangebracht werden en zo van latere periode kunnen zijn dan het merkteken aangeeft. Toch kan ook de conditie, de vorm en de kwaliteit van het ‘Mark and Period’ keizerlijk Chinees porselein met keizergeel glazuur voldoende indicaties geven om de Chinese porseleinen vaas te schatten.

Keizergeel