Grote Zavel, Brussel • BE0891.667.748

Dagelijks afspraken in alle provincies

Gesneden lakwerk Chinees - Taxatie Antiek Picart

29/03/2022 Chinees antiek

Van alle Oost-Aziatische kunsten, waaronder oosters lakwerk, is de kunst van het snijden in lakwerk uniek aan de Chinese cultuur. In het Chinees wordt gesneden lakwerk aangeduid als ‘diaoqi’. Huishoudelijke producten als Chinese vazen, Chinese bowls en Chinese dienbladen maar ook Chinese boeddhistische schalen werden sinds de 14de eeuw, vanaf ongeveer de late Yuan-dynastie (1279 – 1368) en doorheen de Ming-dynastie (1368 – 1644) in de keizerlijke werkplaatsen geproduceerd voor het Chinese keizerlijke hof of voor diplomatieke uitwisseling. 

De techniek van het Chinese gesneden lakwerk was uitermate geschikt voor een formidabel gedetailleerde versiering van prachtige geometrische- en bloemmotieven met naturalistische precisie. Het snijden van de decoratie in de Chinese vaas was enkel mogelijk wanneer voldoende lagen hars, tussen 30 tot 200, dik genoeg gelaagd werden. 

Chinees lakwerk werd in verschillende kleuren als zwart, geel en rood gemaakt. Voor Chinese vazen met gesneden lak-decoratie was cinnaber, een kleurstof met intense roodoranje kleur de meest geliefde tint. Rood was een gunstige kleur en zogenaamde Chinese cinnaber-snuifflesjes of Chinese cinnaber-vazen werden gezien als een perfect geschenk. Om een driedimensionaal effect te bekomen werden de verschillende gesneden lagen van de decoratieve patronen op een Chinese vaas of Chinese schotel opgevuld met verschillende kleuren.

Werkplaatsrecords hielden soms bestelling-gegevens van een Chinese vaas in gesneden lakwerk bij waardoor identificatie door een deskundige mogelijk wordt. Het is echter wel oppassen geblazen omdat naast antiek Chinees gesneden lakwerk ook hedendaags Chinees lakwerk en imitatie-stukken op de antiekmarkt circuleren. De deskundige kan onderscheid maken tussen authentiek Chinees gesneden lakwerk en gegoten imitatie door de luchtbellen dat gietwerk achterlaat. Daarnaast is het Chinees gesneden lakwerk uit de late 19de eeuw en vroege 20st, dat voor toeristen bestemd was, aanzienlijk afgenomen in kwaliteit. De kwaliteit die de waardebepaling van een Chinese vaas in gesneden lak garandeert hangt af van de details van het snijwerk, het aantal laklagen en de conditie.

Gesneden lakwerk Chinees laten taxeren