Grote Zavel, Brussel • BE0891.667.748

Dagelijks afspraken in alle provincies

Japanse kunst: een wereld in inkt, hout en stilte

Van sobere inktlandschappen tot kleurrijke houtsneden, van bronzen boeddha’s tot porseleinen theepotten – Japanse kunst spreekt tot de verbeelding. Vaak klein van formaat, is ze groots in zeggingskracht. Eeuwenlang ontwikkelde Japan zijn kunst op eigen wijze: soms in dialoog met China, Korea of het Westen, maar evengoed in sereen isolement. Het resultaat is een rijke en originele artistieke traditie, doordrongen van natuur, stilte en vakmanschap.

 

Van bronzen rituelen tot boeddhistische sereniteit

De wortels van de Japanse kunst reiken tot ver in het Neolithicum. Uit de steentijd getuigen vooral de decoratieve grafvoorwerpen, aardewerk en wapens van het aparte karakter van de Japanse kunst. Tegen de 4e eeuw voor Christus, in de Yayoi-periode (300 v.C. – 300 n.C.), waaide bronsbewerking vanuit China over. En, in de 6e eeuw, bereikte het boeddhisme het eiland. Niet met geweld, maar met beelden. Stil. Verstild. Boeddhistische kunst uit Korea en China vond vruchtbare grond in Japan, waar het in de volgende eeuwen zijn eigen taal zou ontwikkelen.

Vanaf de Heian-periode (794-1185) begon Japan zich steeds meer af te sluiten en schreef het zijn eigen visuele vocabularium. Beelden van boeddha’s bleven belangrijk, maar het accent in de Japanse kunst verschoof: de natuur kreeg de hoofdrol, materialen werden natuurlijker en het vakmanschap werd verheven tot cultuurgoed.

Japanse schilderkunst: subtiel en sereen

Tussen de 14e en 17e eeuw ontstond een bijzonder genre: ‘suibokuga’, monochrome inktlandschappen geïnspireerd op de Chinese schilderkunst, maar getemperd door het Japanse isolement en de liefde voor de natuur. Mist, bergen, bomen – geen detail werd letterlijk uitgebeeld, alles werd subtiel gesuggereerd in de Japanse schilderkunst. In die eenvoud school de diepgang. Later volgde ook ‘nanban’, Japanse schilderkunst die reageerde op westerse invloeden. En dan, tijdens de Edo-periode (1615-1866), kwam de ware renaissance: ukiyo-e, houtsneden die het dagelijkse leven verbeeldden. Straatgezichten, acteurs, courtisanes – voorstellingen van een ‘vlietende wereld’ die later de Franse impressionisten zouden inspireren. Japanse schilderkunst was nooit louter decoratief. Ze was contemplatief, vaak poëtisch en altijd geworteld in een diep respect voor traditie.

Porselein, brons en netsuke: Japan als exportmerk

Vanaf de 16e eeuw opende Japan zich opnieuw voor de wereld en doorbrak het mondjesmaat zijn isolement. Binnen de Japanse kunst groeide de aandacht voor keramiek en porselein, niet alleen voor eigen gebruik, maar ook voor de export. In Satsuma en Arita werden vazen, theepotten en borden geproduceerd die later onder de namen Satsuma en Imari wereldfaam verwierven.

Tijdens de Meiji-periode (1868-1912) zette keizer Mutsuhito volop in op modernisering van de Japanse kunst. Kunstscholen werden opgericht, buitenlandse reizen aangemoedigd. Maar de traditie werd niet losgelaten – ze werd verfijnd. Zo ontstond het fameuze Meiji-brons, een hoogtepunt in de Japanse metaalbewerking.

En dan zijn er nog de netsuke: kleine, perfect uitgewerkte sculptuurtjes in hout of ivoor, bedoeld om zakjes aan de kimono te hangen. Dieren, mensen, miniatuurlandschappen – klein van formaat, maar groots in detail. Een stukje Japanse kunst in de palm van je hand.

Wilt u weten welke plaats uw object inneemt in de Japanse kunst?

Misschien hebt u een oude vaas, netsuke of Japanse schildering in huis. Een stuk dat u fascineert, maar waarvan u de oorsprong of waarde niet kent. Is het een exportstuk? Een ritueel object? Japanse ambachtskunst? Japanse schilderkunst?

De experten van Antiek Picart helpen u graag bij het herkennen en taxeren van Japanse kunstobjecten. Van Japanse schilderkunst tot brons, van Satsuma tot ukiyo-e: wij duiken samen met u de geschiedenis in, en geven u een heldere en eerlijke waardebepaling.

Contacteer ons vandaag nog voor een gratis en vrijblijvende schatting.