Grote Zavel, Brussel • BE0891.667.748

Dagelijks afspraken in alle provincies

Chinees Yongzheng Porselein

Yongzheng (1678-1735) volgde in 1722 zijn vader Kangxi (1654-1722) op als keizer van de Chinese Qing-dynastie (1644-1912). Ook wat de porseleinproductie betreft kan men spreken van een opvolging. Het Yongzheng-porselein zet de elegante en verfijnde uitwerking van op het einde van de Kangxi-periode voort. De decoratie op de Yongzheng vazen, theepotten en borden is net als die van het Kangxi-porselein divers. Toch kwam het blauw-witte porselein steeds minder in de mode. Polychrome decoratie won dan weer aan belang. Vooral de zogenaamde ‘famille rose’ is belangrijk en herkenbaar voor het Yongzheng-‘mark and period’-porselein. De technieken voor dit polychrome overglazuur met veel roze tinten ondergingen een technische perfectionering. De porselein-kunstenaars konden daardoor veel gradaties aanbrengen in de kleuren en zo veel dieptewerking creëren in de decoratie.

Bij een waardebepaling neemt de expert de kwaliteit van de decoratie mee, naast de informatie die het merkteken geeft. Ook monochrome glazuren decoreerden de Chinese vazen, borden en theepotten uit de Yongzheng-periode. Roze, groen, geel, aubergine…: verschillende kleuren kwamen voor. Om in die monochrome glazuren variëteit aan te brengen experimenteerde men ook met bepaalde effecten, zoals het aanbrengen van twee kleuren glazuur over elkaar. Dit gebruik paste men al toe sinds de Tang-dynastie (618-907). Een voorbeeld uit de Yongzheng-periode is de zogenaamde ‘peacock feather glaze’ waarbij men turquoise en donkerrood-bruin aanbracht op een lichtblauwe ondergrond. Soms werden zulke technieken ook bij toeval ontdekt door een initiële fout tijdens het bakken in de ovens. Op die manier kwamen de ‘flambé-glazes’ tot stand, die niet enkel tijdens de Yongzheng-periode voorkwamen maar ook in het daaropvolgende Qianglong-porselein populair bleven.

Heeft u een vraag over het herkennen van uw Chinees porselein, of bent u benieuwd naar de waardebepaling?
Gratis uw chinees porselein laten schatten? Aarzel niet en contacteer Antiek Picart vandaag nog voor een vrijblijvende afspraak.