De verloren schoonheid van Japans Imari-porselein

28/02/2020 Aziatica

De laatste tien jaar is Japans Imari-porselein wat naar de achtergrond vervallen. Een jammerlijk feit, gezien de schoonheid en waarde van de unieke antieke kunstvoorwerpen.

Specialisatie en passie

Bij Antiek Picart zijn we al meerdere generaties gespecialiseerd in het opkopen van Aziatische kunst. Onze meerwaarde als antiquair ligt in onze ruime kennis en vertrouwdheid met de vele segmenten die antieke kunst typeren. We leggen ons accent meestal op Chinees porselein, maar we voelen ons ook thuis in de inkoop van de Japanse variant.

Ons interessegebied

Zo kan u rekenen op onze expertise van Japans Imari-porselein. Ook al is het wat gedaald in populariteit, Japans porselein heeft nog steeds een grote groep van verzamelaars achter zich. Het wordt getypeerd door zijn hoog kwaliteitsvolle beschildering. Antiek Picart interesseert zich voornamelijk in het Japanse Satsuma-porselein en aardewerk.

Wat typeert Japans porselein?

Satsuma-porselein wordt gekenmerkt door zijn uiterst fijne beschildering en de rode atelierstempel die u onderaan de vaas kan vinden. U zou nog verrast zijn hoeveel huiskamers momenteel sierlijk gedecoreerd worden met Japanse Imari. Het porselein bestaat in vele soorten vormen en kwaliteiten. Bij Antiek Picart zoeken we hoofdzakelijk naar antiek Japans porselein uit de Edoperiode, 18e en 17e eeuw. Maar ook 19e-eeuwse kaststellen in Imari-porselein zijn gegeerd.

Een rijke periode

Zo noemen we de 19e eeuw ook wel de Japanse Meijiperiode. Toen werd veel Japans porselein geproduceerd, net als talrijke andere kunst in veel vormen en materies. Hieronder kunnen we Japanse bronzen, Netsukes, meubels met inlegwerk en Japanse boeddha’s rekenen. Die gingen vlot over de toonbanken van onze antiquairs in de jaren 70 en 90. Dat is dan ook de reden waarom we vandaag de dag regelmatig prachtige stukken Japans porselein tegenkomen. We hebben hier logischerwijs een hoge interesse in.

Vraag een gratis schatting aan

Dat maakt Antiek Picart een ideale keuze om uw antiek te schatten. Bent u nog in het bezit van een Japanse vaas, Japanse Imari- of Satsumaporselein? Misschien wilt u een inboedel verkopen? Bel ons dan zeker op, of stuur een e-mail om een vrijblijvende taxatie aan te vragen voor uw Japans porselein. Indien het tot onze aankoop-criteria behoort, komen we zelfs graag tot bij u thuis.

antiek picart De verloren schoonheid van Japans Imari-porselein Imari vasen