Grote Zavel, Brussel • BE0891.667.748

Dagelijks afspraken in alle provincies

Hoe Chinese Vazen herkennen?

Veel mensen hebben op zolder nog Chinese vazen staan, afkomstig uit een erfenis of als pronkstuk uit een vorig interieur, en vragen zich af of het gaat om een waardevolle vaas. Weet u wat de kenmerken zijn van Chinese vazen en hoe u ze herkent? Antiek Picart geeft u alle antwoorden.

De stempel geeft geen uitsluitsel

Een Chinese vaas herkennen is geen gemakkelijke opgave. Chinese vazen bestaan in alle maten en modellen. Sommige zijn antiek, andere dan weer reproducties uit de tweede helft van de 20e eeuw. Anderzijds bestaan er vazen uit de jaren 80 die dan wel weer behoorlijk waardevol zijn. De waarde en prijs van Chinese vazen varieert ook naargelang de kwaliteit van de beschildering en de aanwezigheid van een stempel.

Om het nog ingewikkelder te maken is het ook belangrijk om te vermelden dat een stempel op de onderkant van de Chinese vaas geen uitsluitsel geeft over de periode waarin de Chinese vaas vervaardigd is. Kortom: Chinese vazen herkennen is niet gemakkelijk. Daarom doen veel mensen die hun Chinese vazen willen verkopen, beroep op onze expert in Chinese vazen.

Thuis in elke periode

Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw zijn er heel wat Chinese vazen geproduceerd. Het overgrote deel van de antieke vazen die we in woningen in Vlaanderen aantreffen, zijn van deze periode. Bepaalde veel voorkomende Chinese vazen zijn bijvoorbeeld de Canton vazen en de aardewerken Nanking vazen, herkenbaar aan hun gecraqueleerde glazuur. In deze periode zijn ook veel vazen gemaakt die aan de voorzijde een tekening hebben en aan de achterzijde zwarte Chinese lettertjes, meerbepaald kalligrafie. De meeste van de 19e eeuwse vazen hebben echter geen stempel of enkel een rode atelier-stempel.

Let op waardeindicaties

Chinese vazen met een speciale vorm of beschildering uit deze periode kunnen ook een mooie waarde en prijs hebben, net zoals koppels Chinese vazen met een beschildering in spiegelbeeld. Bij deze 19e-eeuwse vazen zijn de famille verte en famille rose motieven ook overgenomen van modellen die afstammen van de 18e of de 17e eeuw. Ook blauw-witte Chinese vazen met 17e eeuwse of vroeg 18e eeuwse Kang Xi motieven zijn gemaakt rond de vorige eeuwwisseling. De stempels en kenmerken van keizerlijke periodes zijn ook heel vaak overgenomen in de 19e eeuw. De oudere vazen met keizerlijke stempels en merktekens zijn dan weer te herkennen aan hun uitmuntende kwaliteit van porselein en tekeningen, en zijn vanzelfsprekend uiterst zeldzaam.

Chineze vazen herkennen paar spiegelbeeld stempel

Hebt u de oude Chinese vazen op zolder vanonder het stof gehaald en bent u benieuwd naar de prijs van uw Chinese vazen? Aarzel dan niet om vandaag Antiek Picart nog te contacteren voor een vrijblijvende afspraak bij u thuis.