Chinees zilver | Verkoop expertise Antiek Picart

15/11/2021 Zilverwerk

Sinds de 7de eeuw, tijdens de Tang-dynastie (618 – 906), werden gesofisticeerde technieken gebruikt om zilverlegeringen in talloze vormen zoals bloemenpatronen tot Chinese zilveren doosjes of Chinese zilveren kommen te slagen. Vanaf de Ming-dynastie (1368 – 1644) de Chinese zilverproductie ten voordelen van andere Chinese kunsten zoals Chinese schilderkunst, Chinees lakwerk, Chinese jade en Chinees porselein maar zilver bleef wel een mythische aantrekkingskracht behouden.  

Zo werd aangenomen dat zilver zwart werd wanneer het blootgesteld werd met gif. Daarom werden Chinese zilveren eetstokjes gebruikt door de keizerlijke familie om vergiftigd voedsel op te sporen. Het was ook gebruikelijk om voorspoedige spreuken en symbolen in de bovenkant van elk Chinees zilveren eetstokje te kerven. Tot op de dag van vandaag zijn Chinese zilveren eetstokjes populair bij de hogere klassen. Andere voorbeelden zijn Chinese zilveren drinkbekers uit de veertiende eeuw die zich momenteel bevinden in de keizerlijke collectie van Taipei en Beijing.

Tijdens de vroege Ming-dynastie papiergeld vervangen werd door munten maar China miste de nodige hoeveelheden zilver, goud of koper om voldoende munteenheid op te bouwen. Handel met Europese mogendheden loste dit op. In ruil voor Chinees porselein, Chinees lakwerk en Chinese Jade kreeg China Spaans zilver. Vanaf het midden van de 18de eeuw tot het midden van de 20e zou naast export van Chinees porselein ook de export van Chinees zilver naar Europa toenemen. Chinese zilversmeden gingen Chinese zilveren juwelen maar ook Chinese zilveren theepotten, Chinese dienbladen en Chinese zilveren vazen produceren naar westerse smaak. Vooral Chinese zilveren draken zijn van grote commerciële waarde en sieren menig Chinees zilveren theeservies. Tijdens de beginperiode van de Chinese zilverexport werden de Engelse keurmerken voor zilver gekopieerd. Hierdoor is het niet makkelijke om het meeste Chinese exportzilver te identificeren. Merktekens op Chinees zilver zijn niet hetzelfde als keurmerken zoals bij westers zilver het geval is omdat in China geen gelijkaardig systeem bestaat. Wel kunnen sommige merktekens aangeven welk bedrijf het Chinese zilveren theeservies of Chinese vaas heeft geproduceerd zodat een deskundige dankzij het toepassen van zijn kennis tot een gepaste waarde beoordeling kan komen.

 

Chinees zilver