Wat is een Perzisch tapijt?

16/12/2019 Tapijten

Een Perzisch tapijt is een oosters tapijt, maar een oosters tapijt is daarom nog geen Perzisch tapijt. Wat is dan het verschil? We leggen het even uit.

Geheim Perzisch tapijt ontrafeld

Als we het over Perzische tapijten hebben, hebben we het over oude, handgemaakte tapijten uit het vroegere Perzië (het huidige Iran). Oosterse tapijten kunnen ook afkomstig zijn uit Afghanistan of een ander land in Azië. Een authentiek Perzisch tapijt is geweven met wol, zijde en katoen (geen synthetische materialen, wat wijst op een recentere datering). De patronen zijn doorgaans symmetrisch opgebouwd, hoewel nooit volledig identiek. Een te perfect patroon kan duiden op een machinale vervaardiging, wat het tapijt van veel recentere datum maakt.

De productie van Perzische tapijten gaat tot zover bekend terug tot in de zesde eeuw voor Christus. In de daaropvolgende eeuwen bleef de tapijtkunst in verschillende streken van Perzië hoogtij vieren. Het waren vooral de nomaden die er erg bedreven in waren, alhoewel er ook in de steden gerenommeerde tapijtenateliers waren. Een expert antiek kan helpen de precieze herkomst van een Perzisch tapijt te bepalen.

Perzisch tapijt van voor 1840

Antiek Picart is gespecialiseerd in de aankoop van antieke Perzische tapijten. Deze ‘Perzen’ werden meestal in het begin van de negentiende eeuw meegebracht door kooplieden uit het Verre Oosten. Kenmerkend voor die periode is dat bepaalde Perzische tapijten werden getekend met inscripties.

Heeft u zo’n tapijt en wilt u het verkopen? Dan zijn we zeker geïnteresseerd. Bij Antiek Picart krijgen wij echter ook veel aanvragen van mensen die een handgeknoopt Perzisch tapijt hebben gekocht in de jaren 1970, 80 of 90. Alhoewel deze nieuwere handgemaakte tapijten fortuinen hebben gekost in de winkel, hebben wij daar geen groot cliënteel voor. Onze interesse gaat meer uit naar de vroegnegentiende-eeuwse Perzische tapijten (ouder dan 1840).

Perzische tapijten verkopen

Hebt u nog een antiek Perzisch tapijt en wilt u het laten schatten? Contacteer dan onze aankoop antiek expert. We geven u graag en vrijblijvend een idee van de waarde van uw Perzisch tapijt.

Wat is een Perzisch tapijt blog Antiek Picart