De waarde bepalen van een Oude Meester

24/06/2019 Schilderijen

Schilderijen laten schatten is specialistenwerk. Een schilderij taxeren van een Oude Meester is dat al helemaal. Antiek Picart is al vele generaties als expert en opkoper antiek vertrouwd met de aankoop van Oude Meesters. Maar wat is dat nu eigenlijk, een Oude Meester?

Wat zijn Oude Meesters?

De benaming ‘Oude Meester’ wordt gebruikt voor een schilder die tussen het jaar 1500 en 1800 in Europa werkte en verbonden was aan een schildersgilde. Iedereen kent wel Van Dijck, Rubens, Rembrandt of Breughel. Daarnaast zijn er echter nog heel wat andere, minder bekende namen. En dat hoeft niet echt te verbazen. In Europa, en vooral in Frankrijk, Italië, België en Nederland waren talrijke schilderacademies waar getalenteerde kunstenaars hun opleiding kregen. Bovendien verzamelden zich rond bekende schilders ook meestal een school. De meest beroemde is wellicht de Antwerpse School, gevormd rond Jacob Jordaens en Peter Paul Rubens. In het werk van de leerlingen is de techniek van de leermeester doorgaans duidelijk zichtbaar. Heel wat van hen maakten later ook zelf naam als meester.

Uit het atelier of in navolging van

Indien in catalogi of literatuur een verwijzing wordt gemaakt naar ‘het atelier van de schilder’, wil dat zeggen dat het schilderij uit de dichte omgeving van de meester komt. Het werd wellicht vervaardigd in zijn werkplaats en onder zijn persoonlijk toezicht (misschien verzorgde hij zelf de afwerking, de finishing touch). De referentie ‘navolger van’ verwijst daarentegen naar een schilder die zich heeft laten inspireren door het werk of de stijl van een bekende meester. Dat kan een tijdgenoot zijn of een schilder die later leefde.

Stijgende belangstelling voor Oude Meesters

Bij Antiek Picart zien we het laatste jaar een stijgende belangstelling bij verzamelaars voor het werk van Oude Meesters. Vooral het hogere segment van deze schilderijen scoort goed. Als de kwaliteit hoog is, kunnen we dankzij ons internationaal klantenbestand schilderijen van Oude Meesters overnemen aan hoge prijzen. Antiek Picart is daarom steeds op zoek naar de inkoop van kwalitatieve Oude Meesters, zowel van de Belgische, Franse als Italiaanse school.

Oude schilderijen taxeren

Hebt u thuis nog een schilderij van een Oude Meester of bent u door een erfenis in het bezit gekomen van zo’n meesterwerk? En benieuwd naar de waarde en wilt u de schilderijen laten schatten? Neem dan gerust contact op met Antiek Picart. Stuur via mail een foto door of bel ons op voor een vrijblijvende afspraak bij u thuis.

blog waarde bepalen schilderij oude meester antiek picart