Lange Lijzen op Chinees porselein | Antiek Picart schatting

05/01/2022 Chinees porselein

Lange Lijzen, Long Eliza’s of Mei Jên, het zijn door verzamelaars gebruikte termen voor Chinese export porseleinen vazen waarop schilderingen van mooie vrouwen in weelderige landschappen de hoofdrol spelen. 

Vanaf de regeerperiode van keizer Kangxi (1662 – 1722) wanneer na het herstel van de keizerlijke ovens van Jingdezhen de Chinese exporthandel met onder meer de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie een hoge vlucht nam. Via particuliere bestellingen en dankzij de handelspost in Batavia werd de westerse smaak op 18e-eeuwse Chinese porseleinen vazen toegepast aan de hand van verschillende westerse motieven. De Chinese porseleinen vazen met Lange Lijzen waren uiterst populair voor het decoreren van Nederlandse huisinterieurs. Omdat de authentieke Chinese porseleinen vazen en Chinees theeservies met Lange Lijzen voor de algemene Europese markt te duur bleek, versierde de Lange Lijzen ook Nederlandse porseleinen vazen uit de Maastrichtse Mosafabriek. 

De Lange Lijzen bleken een erg dankbaar decoratief ontwerp op Chinese blauwwit Kangxi-vazen. In het centrum op de zuivere witte ondergrond van het lichaam van de Chinese porseleinen of Chinese Kangxi-bowl werden in een diepe donkerblauwe, soms bijna zilveren, onderglazuur een of meerdere elegante langwerpige Chinese dames genietend van het Chinese landschap. Op sommige voorbeelden van Chinese vazen werden naast de Long Eliza ook een kleine jongen, de zogenaamde ‘dansende dwaas’ afgebeeld die samen met de Chinese dame aan het dansen is. Andere populaire motieven op de Chinese porseleinen met Lange Lijzen zijn de boeddhistische lotus en andere klassieke geometrische- en bloemmotieven zoals de Chinese ruyi-vormen en pioenrozen.

 
Hoewel de Lange Lijzen dus een met uitstek westers motief waren, vertoonden zij wel de kenmerken van de Chinese iconografie. De uiterlijke kenmerken van de Chinese dames deelden soms gemeenschappelijke kenmerken met twee figuren van de Acht Taoïstische Onsterfelijken. He Xiangu, een langgerekte vrouw, zweefde gezeten op een lotusbloem naast een Chinese feng huang of feniks. Voor de Europese consumenten gaf het exotische effect van de Chinese porseleinen vazen uiteraard de doorslag. Een Chinese vaas met Lange Lijzen decoratie uit de Qing-dynastie (1644 – 1911) kan door een taxateur onderzocht worden waarbij de kwaliteit van de vorm en het glazuur alsook de details in de schildering de waarde van het ‘Mark and Period’ porselein bepalen.

 

Lange Lijzen op Chinees porselein