Investeren in Chinees Export of Chinese Taste porselein?

08/01/2020 Aziatica

China is de bakermat van het porselein. Paleizen en tempels werden er rijkelijk mee versierd. Maar China is veel meer dan Chinese vazen, borden en theepotten. Bronzen Boeddhabeelden, scepters in Jade, beelden in bloedkoraal en andere Chinese objecten vallen al eeuwen in de smaak bij kunstverzamelaars. Ook vandaag.

Hernieuwde interesse in Chinese kunst

Door de Culturele Revolutie (1966-1976) was de belangstelling voor oude Chinese kunst in de 20ste eeuw sterk verminderd. De laatste decennia jaar is daar verandering in gekomen. De economische boom en de grotere politieke openheid zorgden ervoor dat Chinese en andere Aziatische kunst en antiek weer volop in the picture staat. Niet in het minst bij de Chinese middenklasse die de middelen heeft om te investeren in hun Chinees cultureel patrimonium.

Taste, Imperial of Export porselein?

In de Chinese kunst en dan vooral in het porselein zijn er twee categorieën. Enerzijds het Export porselein, gemaakt voor de Europese markt in de 17de en 18de eeuw. Anderzijds het ‘Chinese Taste’ porselein dat bestemd was voor de binnenlandse markt. Tot deze categorie wordt ook het ‘Imperial’ porselein voor het keizerlijk hof gerekend.

Hoe keizerlijk porselein herkennen?

Chinese vazen en andere stukken in Imperial porselein onderscheiden zich door de hoge kwaliteit en fijne beschildering. Ze zijn meestal voorzien van een merk of stempel. Bij keizerlijk Chinees porselein met stempel worden vaak de termen ‘mark’ en ‘period’ gehanteerd. Dit wil zeggen dat de stempel op, bijvoorbeeld, een Chinese vaas overeenkomt met een bepaalde keizerlijke dynastie. De Chinese vaas, bronzen cloisonné censer of houten Boeddha werden dan speciaal gemaakt voor de Chinese keizer. Deze antieke stukken zijn zeer gegeerd en halen hoge prijzen bij verzamelaars.

Let wel op. Vele 19de-eeuwse kunstvoorwerpen die voorzien zijn van oudere keizerlijke stempels en merktekens kunnen latere kopieën zijn. Hoewel er ook daar vraag naar is, is de Chinese verzamelaar toch hoofdzakelijk op zoek naar authentiek Chinese Taste porselein met motieven en vormen die verwijzen naar eeuwenoude tradities en de rijke Chinese geschiedenis.

Export porselein populair in Europa

Meer dan Imperial porselein is het Export porselein sterk in trek bij Europese klanten. Dit porselein komt vooral uit de Kangxi (1662-1722) en Yongzheng dynastie (1722-1735). Typisch voor het Kangxi porselein is de diepblauwe kleur (Kangxi blauw). Famille verte decors en andere kleurrijke beschilderingen komen echter ook voor. Chinese vazen uit de Yongzheng periode worden gekenmerkt door fijne beschilderingen met mythologische scènes. Door de korte duur van deze dynastie is dit porselein uiterst zeldzaam.

Laat uw Chinees antiek gratis schatten

In de geschiedenis van het Chinees porselein bestaan er uiteraard nog meerdere dynastieën. Elke periode heeft daarbij zijn eigen kenmerken, van speciale vormen en beschilderingen die de persoonlijke voorkeuren van de toen regerende keizers weerspiegelen. Als expert antiek is AntiekPicart al meerdere generaties gespecialiseerd in de aankoop van Chinees porselein en andere Aziatische kunst.

Hebt u nog Chinees porselein (uit een erfenis) en bent u benieuwd naar de waarde ervan? Wilt u uw Chinese vazen laten schatten? Contacteer AntiekPicart en maak geheel vrijblijvend een afspraak. Onze specialisten komen graag bij u langs.

antiek picart Investeren in Chinees Export of Chinese Taste porselein Kangxi blauwe vaas