Zijn Chinese vazen een modeverschijnsel?

11/09/2018 Chinese vazen

De vraag naar Chinese vazen en andere Aziatische kunst is het laatste decennium fors gestegen. Chinese vazen verkopen als zoete broodjes. Maar is het een modeverschijnsel? Is de populariteit van Chinees porselein straks voorbij? Dit is de mening van een ervaren expert antiek.

Chinese vazen waarde bepalen

Veel mensen in Vlaanderen hebben de voorbije jaren massaal hun Chinese vazen laten schatten en verkocht. Ook vandaag neemt het taxeren van Chinese vazen voor Antiek Picart een belangrijk deel van onze tijd in beslag. Onze antiek experts zijn dagelijks in heel het land onderweg om Chinese vazen te taxeren en op te kopen. Maar is dit slechts een tijdelijk fenomeen? Antiek Picart is al meerdere generaties gespecialiseerd in antiek waaronder ook Chinees porselein. We zijn dus vertrouwd met trends en modegolven in de kunst en antiekmarkt en goed geplaatst om een correcte inschatting te kunnen maken.

Chinees porselein volgt Russisch zilver

In bepaalde periodes kunnen de prijzen voor een bepaald segment in de antiek inderdaad boomen. Twaalf tot vijftien jaar geleden was Russisch zilver bijvoorbeeld erg in trek. De prijzen gingen door het dak. Vandaag is Russisch zilver nog steeds waardevol, maar dan vooral in het hoogste segment.

Een soortgelijke evolutie zien we bij Chinees porselein en Aziatica. In het begin was er een grote vraag naar zowel het lage, het midden- als het hoge segment van Chinees porselein en Aziatische bronzen Boeddhabeelden. Dat kwam vooral omdat er zich heel wat nieuwe verzamelaars aanboden en enthousiast Chinese vazen, Chinees porselein of andere Chinese antiek begonnen op te kopen voor hun startende collectie. Na verloop van tijd zijn deze verzamelaars zich meer gaan verdiepen in de materie. De collectioneurs werden connaisseurs en legden de lat bij een nieuwe aankoop steeds hoger. Het lage en middensegment werd voor hen minder interessant. De prijzen voor die stukken stabiliseerden zich, terwijl in het topsegment de vraag naar Chinese vazen en Aziatische kunst hoog bleef (net als de prijzen). Chinees porselein laten taxeren, is dus meer dan ooit aangeraden om vandaag een correcte prijs voor uw Chinese vaas te bekomen.

Antiek laten schatten? Een must!

Heeft u nog een Chinese vaas of een ander stuk Chinees porselein of Aziatische antiek in huis en wilt u het verkopen? Laat het dan eerst schatten door een expert antiek voor u het verkoopt. Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.

Zijn Chinese vazen een modeverschijnsel blog Antiek Picart