Hoe herken je een oude Chinese vaas?

18/12/2018 Chinese vazen

Chinese vazen verkopen is een hele kunst. Het vraagt immers een geoefend oog van een expert antiek om een oude Chinese vaas of antiek porselein te herkennen én correct naar waarde te schatten. Wist u bijvoorbeeld dat Chinees porselein niet altijd een stempel moet hebben om waardevol te zijn?

Bepaal periode en stijl

Chinees porselein is van alle tijden. Elke periode of dynastie (Song, Ming, Qing…) heeft daarbij zijn eigen stijl. Toch blijft het behoorlijk complex om de exacte ouderdom van, bijvoorbeeld, Chinese vazen te bepalen. Stempels of merktekens, stijlkenmerken, het type glazuur … Er spelen zoveel factoren een rol dat alleen een expert antiek opheldering kan verschaffen. Als antiquair en opkoper antiek, gespecialiseerd in Chinees porselein, licht Antiek Picart een tipje van de sluier.

Hou rekening met enkele basisregels

Wilt u Chinese vazen verkopen? Als u rekening houdt met deze basisregels krijgt u al een goed idee over de verkoopwaarde.

 

  • Een Chinese vaas kan u als oud bestempelen wanneer hij vóór het jaar 1900 is gemaakt. 
  • Chinese vazen uit de 18e eeuw (en ouder) zijn een heel stuk zeldzamer en gegeerd door collectioneurs. 
  • Kangxi porselein heeft verschillende soorten stempels zoals de dubbele blauwe cirkel met het zes karaktermerk in. Toch kan ook ongestempeld porselein uit de Kangxi periode (1662-1722) zeer waardevol zijn. 
  • Vanaf de 18e eeuw komen naast karaktertekens ook zegelmerken (gestileerde Chinese karakters in een strak vierkant) voor op Chinees porselein. Eerst werden die met de hand aangebracht, later vaak met een stempeltje in rode verf. Let wel op: bij oude Chinese vazen uit 19e eeuw werden ook keizerlijke zegelmerken gebruikt uit de 17e eeuw… Misleidend, maar een expert antiek kan u altijd uitsluitsel geven.
  • Een Chinese vaas zonder stempel is niet automatisch minder waard, net zoals een gestempelde oude Chinese vaas niet altijd meer waard is. Antiek Picart helpt u door de bomen het bos te zien.

En wat met 20e eeuws Chinees porselein? Dat is een moeilijke vraag. Doorgaans is porselein uit de periode van de Chinese Republiek (1912-1949) en jonger weinig interessant voor verzamelaars. Maar er zijn uitzonderingen! Zo zijn er nu al stukken uit de jaren 50 tot de jaren 80 geveild die bijzonder waardevol zijn. Alles hangt af van de kunstenaars die de beschilderingen hebben aangebracht.

Chinese vazen laten schatten?

Hebt u nog famille rose vazen, Yongzheng porselein (1723-1735), een antieke Chinese theepot of een oude Chinese vaas? Antiek Picart is een autoriteit in België voor de aankoop en taxatie van oud Chinees porselein. Aarzel niet ons te contacteren voor een vrijblijvende afspraak en gratis schatting antiek. Wij komen graag thuis bij u langs.

Hoe herken je een oude Chinese vaas antiek picart blog