Is antiek een goede belegging?

24/06/2019 Algemeen

Is antiek kopen een goede belegging? Een eenduidig antwoord hierop geven is moeilijk. Bepaalde antieke stukken zijn zeker een goede investering op lange termijn. Toch vraagt u best altijd advies aan een expert antiek. Hier geven wij u alvast enkele tendensen mee.

Ondergewaardeerde segmenten in de lift

We merken dat veel van onze vermogende klanten momenteel zeer hoogstaande kwalitatieve stukken kopen in segmenten die vandaag ondergewaardeerd zijn. Antieke iconen of 19e eeuwse romantische schilderijen, bijvoorbeeld. Of antieke Luikse kasten, antiek zilverwerk, bepaalde art-decomeubels, antieke juwelen en Japanse aziatica. Als de kwaliteit hoog is, is de kans ook groot dat er op termijn een interessante meeropbrengst voor de belegger in het verschiet ligt.

Chinees porselein aan of over de top?

Tegelijk zien we dat andere segmenten in de antiekbranche aan hun top zitten en dus minder marge in het vooruitzicht stellen voor wie wil beleggen in antiek. In Aziatisch antiek pieken momenteel Chinees porselein (Chinese vazen) en antieke Chinese bronzen Boeddhabeelden. Ook impressionistische Europese schilderijen en bepaalde abstracte kunst halen hoge prijzen en zijn hierdoor minder interessant als belegging. Het is natuurlijk moeilijk te voorspellen of de prijzen hoog zullen blijven en of er mogelijks toch nog groei zit in de markt van deze hooggewaardeerde antieke stukken.

Kwaliteit is de beste belegging

Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat er de laatste jaren de prijzen voor kwaliteitsstukken gestaag groeien. Daarom kunnen we enkel maar adviseren om antiek te kopen van uitmuntende kwaliteit. Dit heeft trouwens ook een positief effect op de inkoopprijzen voor antiek en kunst. Antiek verkopen van verfijnde kwaliteit zal u ongetwijfeld een hogere marktconforme prijs opleveren bij de opkoper antiek.

Antiek laten schatten?

Hebt u nog antieke stukken bij u thuis en wenst u de actuele waarde ervan te bepalen? Antiek Picart is bekend voor de inkoop van antiek bij particulieren en heeft dankzij een internationaal clientèle ook de vinger aan de pols van de antiek- en kunstmarkt. Aarzel dus niet en contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvende schatting aan huis.

antiek goede belegging investering antiek picart